Sensi-Ex; Pilotstudie på Karolinska Sjukhuset

Sensi-Ex är en pilotstudie på Karolinska Sjukhuset där totalt 44 kvinnor kommer att ingå och som ska vara klar vid årets slut. Samtliga dessa kvinnor har blivit diagnosticerade med bröstcancer och avslutat sin behandling. 

Första gruppen om 22 kvinnor delades upp i två grupper. Ena gruppen om 11 kvinnor tränade traditionell styrketräning och andra gruppen om 11 kvinnor tränade på Power Plate vibrerande plattform. 

I denna första grupp blev Lena Johansson lottad att vara med i gruppen som vibrationstränade på Karolinska Sjukhuset. En intervju med henne kan du läsa här. 

 

Namn: Lena Johansson

Ålder: 55 år

Arbete: Koordinator för NEP för bl a Fotbollsallsvenskan och andra idrottsevenemang

Familj: Sambo, son och hund

– Att träna på Power Plate har blivit som ett gift och är helt avgörande för min livskvalité. Jag tränar minst 1 ggr/vecka och kan nu leva ett normalt liv, säger Lena.

– Alla de människor som har drabbats av cancer och har fått cellgifter borde få träna på Power Plate. Cellgifter kan orsaka nervskador och de skadorna försvinner inte för alla. Där kommer Power Plate in och det är toppen att det forskas på Power Plate vibrationsträning så att alla kan få denna hjälp.

Men nu tar vi det från början. Lena lever gärna ett aktivt liv och åker gärna åker skidor, gillar naturen och går gärna långpromenader med familj och hund. Hennes yrke visar också på att hon gillar sport i alla former.

År 2020 förändrades Lenas liv då hon drabbades av bröstcancer och fick börja sin behandling med cellgifter. Cellgiftsbehandlingen pågick mellan april 2020 samt juli 2022. Cellgifterna gjorde att hon fick nervskador med smärtsam värk som följd både fötterna och händerna. Lena fick nu oerhörd värk i fötterna efter promenader eller annan aktivitet, vilket begränsade hennes livskvalité. Hennes normala sko-storlek var 39 innan hon blev sjuk men hennes fötter svullnade upp och hon blev nu tvungen att använda storlek 41. Lena började medicineras under våren 2022 med B12 för att försöka få bukt med sina problem.

Hur kom du i kontakt med Power Plate?

Med anledning av den smärtsamma värken i fötterna kontaktade Lena, Karolinska Sjukhuset för ett förnyat recept på B12. Då frågade hon sjuksköterskan om det fanns något annat sätt att mildra smärtan i fötterna. Lena hade nu så ont att hon under vissa perioder inte hade långt till tårarna. Vid samtalet med sköterskan på Karolinska Sjukhuset fick hon reda på att de skulle starta en rehab-studie med två grupper bröstcancer-patienter med ca 25 personer i varje grupp. Den ena gruppen skulle träna traditionell träning och den andra gruppen skulle testa på Power Plate Vibrationsplattor. Lena anmälde sitt intresse och blev sedan lottad att börja i gruppen som skulle träna på Power Plate.

Lena hade aldrig tidigare hört talas om vibrationsträning men kände att hon måste prova och tackade självklart ja till erbjudandet om att vara med i studien. Studien som började i oktober/november 2022, innefattade träning på Power Plate 2ggr/veckan i 12 veckor dvs sammanlagt 24 tillfällen.  

Hur kändes vibrationsträningen och hur hjälpte den dig?

– Till en början kändes det annorlunda i kroppen, jag mådde lite illa, var öm i kroppen och kände mig nästan febrig som om jag var på väg att bli sjuk. Efter 3-4 gånger med träning så hände något i kroppen och illamåendet, feberkänslan och ömheten försvann. Kroppen var nu beredd och mottaglig för vibrationsträningen. Då började det hända saker i min kropp, värken i fötterna mildrades avsevärt. Fötterna började svullna av och minska ner till min normala storlek. Jag tyckte nästan att det var för bra för att vara sant, berättar Lena.

– Så kom juluppehållet på två veckor, vilket gjorde att smärtan började intensifieras igen. När jag efter juluppehållet återigen började träna på Power Plate vibrationsplatta så mildrades smärtan och värken återigen. Då förstod jag vidden av träningen och vilken oerhörd nytta den gjorde för min del. Kroppen längtade verkligen att få träna på Power Plate igen.

– Det känns konstigt skönt att träna på Power Plate och jag blir helt slut även om träningen på Power Plate går mycket fortare än traditionell träning. Känslan är att träningen ger resultat på kortare tid, menar Lena som är glad att hon har upptäckt Power Plate träningen.

Efter studiengruppens slut:

Efter att studien avslutats har Lena fortsatt att träna på Power Plate på Viberoom Power Plate-center i Djursholm. Hennes kropp och nervskador mår så mycket bättre vid Power Plate-träningen.

– Kroppen kräver nu vibrationsträning minst en gång/veckan för att jag ska må bra.  Mitt blodtryck har sjunkit till normal nivå och jag har slutat med blodtrycksmedicinen. Jag har även slutat med B12-tabletterna, så jag är mycket nöjd med resultatet. Power Plate har verkligen räddat mig, avslutar Lena. 

Tillägg:

Lena har varit åter på Karolinska för tester. Då hon började studien hade hon känsel 2-3 sek med stämgaffel. Efter studien hade hon känsel över 10 sek på varje tå! Hon har även ökat i benpress 20 kg sedan studiens början.

Klicka här för video